Kristiina Helenius – Ei jätetä rahaa kuleksimaan

Kristiina Helenius – Ei jätetä rahaa kuleksimaan
12.7.2016 Johtajuusareena

Kristiina Helenius, kansainvälisen bisnesyhteisö Amchamin toimitusjohtaja:

”Harva jättää jalkakäytävällä makaavan euron poimimatta, kympistä puhumattakaan, mutta Suomi ei aina toimi yhtä intuitiivisesti. Rakas isänmaamme menettää vuodesta toiseen rahaa, osaamista ja kilpailukykyä, koska se jättää hyödyntämättä ilmiselviä mahdollisuuksia.

Esimerkkejä riittää. Ajatelkaa vaikka niitä lähes 3000 kansainvälistä yhtiötä, jolla on Suomessa tytäryhtiö. Ne ovat sillanpääasemia, joilla on suora yhteys omaan pääkonttoriinsa. Jos ulkomaiset investoijat nähtäisiin sinä, mitä ne ovat – suomalaisen talouden monipuolistajina, uudistajina ja rahoittajina – ja tytäryhtiöitä vetävät maajohtajat varustettaisiin menestymään ja myymään Suomea omien yritystensä sisällä, saisimme käyttöön uuden, tällä hetkellä lähes kokonaan hyödyntämättömän voimavaran.

Talousyhteistyöjärjestö OECD:kin ihmettelee asiaa. Sen mukaan Suomi kyllä kykenisi – tulosta vain ei tule (high potential, low performance). Kansainvälisissä vertailuissa Suomi loistaa huipulla. Asioiden käytännön toteutuksessa on kuitenkin jotain harvinaisen mielikuvituksetonta ja jähmeää.

Erinomaista on se, että Suomen hallitus on ottanut asiakseen purkaa turhia sääntöjä. Jotain edistystä on jo ollut havaittavissa, ja odotan kieli pitkällä lisää.

Seuraavaksi työn alle pitäisi ottaa itsestään selvät ja usein myös nopeat mutta heikosti hyödynnetyt mahdollisuudet kuten vaikkapa maajohtajien osaaminen ja yhteydet. Miksi murehtia asioita, joihin emme voi vaikuttaa, kun ympärillä on tuhannen taalan paikkoja. Laitetaan ensin kuntoon ne asiat, jotka ovat omassa hallinnassamme. Se on johtajuutta.

Meiltä Amchamistä saa pinkan valmiiksi konseptoituja ja monin osin jo sisään ajettuja malleja. Meillä on muun muassa verkosto, joka tuo yhteen maajohtajat ja auttaa heitä löytämään osuvat argumentit Suomen myymiseen. Isoja yrityksiä vetävät johtajat ovat käynnistämässä työryhmän, joka on päättänyt saada Suomeen alueellisia pääkonttoreita.

Vielä pitäisi saada virkamieskunta ymmärtämään oma roolinsa. Sen tehtävänä ei nimittäin pitäisi olla kilpailla vaikkapa jäsenmaksuilla toimivien yhdistysten kanssa, kuten nyt usein tapahtuu. Eikö sen pitäisi yrittää tunnistaa kullekin asialle Suomen ja suomalaisten kannalta parhaimmat ja toimivat käytännöt ja tekijät ja tukea niitä?

Onneksi pääsemme Poriin parantamaan maailmaa, että syksyllä voimme startata entistäkin paremmassa ja yhteen hiileen puhaltavammassa toimintaympäristössä. Ettei nyt ainakaan jätetä suotta rahaa kuleksimaan.

P.S. Tein viime vuonna CIMO:n ulkomaalaisia opiskelijoita käsitelleessä paneelissa lupauksen, että toisin Suomi Areenalle 2016 myös ulkomaalaisia. Tänä vuonna Amchamillä on Yrjönkadulla tila – Amcham Lounge – jossa jäsenyritykset tapaavat omia sidosryhmiään. Joka päivä on myös avoin happy hour. Tervetuloa. Loungea pyörittää Amchamin monikansallinen tiimi.